40 Jarig Jubileum speech van onze voorzitter

Geachte schepen Coddens, beste Ilse en Olivier van JC Leuven, Mario en François van  JC Zelzate, Dirk en Christophe van JC Merelbeke, beste judoka’s, familie en vrienden,………………van harte welkom hier op deze jubileumviering.

Vandaag vieren wij een prachtig jubileum, namelijk het 40jarig bestaan van onze  judoclub “Yusei Gachi” hier in Oostakker en voor u staat dan ook een trotse en blijde voorzitter die van deze 40 jaar er bijna 38 jaar  heeft meegemaakt……! Ik denk dat het dan ook past  een stukje geschiedenis van onze club te vertellen…!

Toen 40 jaar geleden onze club werd gesticht sprak men over de club voor de postbedienden maar al snel werd de naam veranderd in de huidige: “Yusei Gachi” ,   wat betekent: “overwinnen door superioriteit”.

Bij de oprichters waren oa Boudewijn Standaert en Luc Billiet en trainde de club in de sportzaal van de school van de broeders zoals dat toen in de volksmond werd genoemd,  het tegenwoordige Edugo.

Daarna hebben we enkele jaren getraind in de sportzaal van de Gemeenteschool in de Gentstraat, dit alles was nog allemaal redelijk primitief zonder kleedkamers of douche en er werd  omgekleed op het podium waar een groot gordijn de jongens van de meisjes scheidde. Na die trainingen verzorgden wij ook een drankje, bier of cola waarvan de winst in de clubkas belandde en diende voor een gedeeltelijke dekking van onkosten.

Eind 1977 werd deze toen nieuwe sporthal geopend, waarvoor toen nog snel gezorgd werd door het Gemeentebestuur van Oostakker onder leiding van burgemeester Ackerman en dit omdat Oostakker in 1978 werd gefuseerd met Gent en men bang was dat de bouw van deze hal na de fusie  op de lange baan zou worden geschoven.

Als club verhuisden wij dan ook in ‘78 naar hier en trainden we op het middenvak, zoals vandaag. Een tiental jaren geleden werd bovenop de kleedruimtes een nieuwe polyvalente zaal gebouwd waarvan wij sindsdien dankbaar gebruik maken.

In die tijd werden ook nieuwe judomatten aangeschaft en voor een groot deel bekostigd door de bestuursleden zelf, ik meen zo’n 5000 fr per bestuurslid.

Daarvoor trainden wij op zogenaamde rijstmatten, matten gevuld met rijststro die werden dan afgedekt met een groot zeil, een beetje primitief maar toen was dat  een regelmatig gebruik.

De club werd in die tijd getraind door 2 illustere trainers namelijk de betreurde Jef Van Helleputte en Rita Vercauteren, zij was diverse keren Belgisch Kampioene in haar gewichtsklasse en allebei trainden zij ook JC “Goshin” uit St. Amandsberg.

Meestal werd en wordt er na de training ook nog iets gedronken maar in die tijd was het toch af en toe wel zo dat de afstand van de sporthal naar huis een stuk langer was dan de weg er naartoe als u mij goed begrijpt. Daarna werd er nog dikwijls een afzakkertje genomen in “De Kring” bij Irma en Roger,  of in het befaamde café van Jan De Vuyst die zelf regelmatig boven zijn theewater was en dan ons opdroeg om maar zelf te tappen…….Wat zijn er toen sterke verhalen verteld en hebben we plezier gehad.

Nadeel was dat als we thuis kwamen we af en toe weleens enkele dagen ……. beeld hadden maar géén geluid…………!!

In die 40 jaar zijn er heel wat judoka’s de revue gepasseerd en soms lijkt het wel of de helft van Oostakker hier nog gejudood heeft……… ik ben er dan ook van overtuigd dat onze club, net zoals de andere sportclubs hier, een grote sociale functie bekleedt en er heel wat is gesleuteld, ten goede, aan de opvoeding en het zelfvertrouwen van onze jeugd.

Onze club is geen uitgesproken competitieclub maar die mogelijkheid bieden wij zeker en we ondersteunen die, zodat onze judoka’s ook in aanraking komen met andere clubs en hun leden, kwestie van eens andere lucht op te snuiven.

Bij de laatste deelnames dit voorjaar hebben zij goede resultaten behaald en is één van onze dames tijdens een tornooi in “Puyenbroeck” Provinciaal kampioene geworden in haar gewichtsklasse en hebben nog anderen diverse medailles behaald.

Beste mensen, als ik zo mijn herinneringen ophaal van die 40 jaar komen er nog zo veel dingen boven borrelen, maar omdat ik u dat niet wil aandoen en ook mijn spreker tijd zijn limiet heeft moet ik gaan afronden.

En dan kan ik er niet omheen om diverse mensen te bedanken en gaat een dikke merci  allereerst naar onze hoofdtrainer Daniël Van Hoorebeke, hij is reeds meer dan 30 jaar hoofdtrainer in deze club en doet dat met hart en ziel, altijd na een reeds heel volle dagtaak, ook deze jubileum editie vandaag is voor het grootste deel door hem geregisseerd en ik feliciteer hem dan ook van harte met dit resultaat: graag een daverend applaus voor hem……… DANK JE WEL DANIËL……….

Een dikke merci ook aan Mario en Rudy, onze jeugdtrainers, jullie die trouw en met heel veel geduld jullie lessen geven:….. ik kan u garanderen dat dat niet altijd eenvoudig is met zo’n groot aantal kleine mannen, soms wel een 20tal, allemaal met hun eigen karakter en fratsen.

Beste Ilse, allereerst een dikke proficiat voor je behaalde 5deplaats tijdens de laatste Olympische Spelen in Londen, je bent een groot voorbeeld voor al onze judoka’s door je doorzettingsvermogen en je doorbijten ondanks regelmatige blessures en andere tegenslagen.

En    …….Daniël en Rudy, Ilse en Olivier, François en Mario, Dirk en Christophe, jullie hebben er een heel mooie en leerzame jubileumtraining van gemaakt vandaag en daarvoor zeg ik jullie namens onze club: DANK JULLIE WEL…….!

Geachte schepen Coddens, dank voor uw aanwezigheid op ons 40jarig jubileum en ook veel succes  voor uw volgende 6 jaar hier in Gent.

Burgemeester Daniël Termont en de schepenen Christophe Peeters en Mathias De Clercq lieten zich verontschuldigen wegens andere verplichtingen.

Dank aan alle sponsors die door hun financiële bijdrages voor een deel bijdroegen aan onze onkosten van deze dag!

Veel dank ook aan onze eigen partners die ons heel wat uurtjes moesten missen, dank voor jullie geduld al die jaren  als het weer eens laat ……(te laat) werd….!

Tenslotte dank ik u allen, judoka’s en publiek,  voor uw aanwezigheid hier vandaag  en nodig ik u  uit op onze receptie na afloop van deze jubileumtraining en na het opruimen van alle materiaal, dat zal zo  rond 7 uur zijn……….!

DANK U WEL…..!!