Ontmoeting U11-U13 op zondag 20 maart 2016 te Kruishoutem.

Verslag ontmoeting U11-U13 op zondag 20 maart 2016 te Kruishoutem.

De familie De Tavernier was reeds vroeg ter plaatse en had een 8-tal stoelen gereserveerd, zodat wij allen samen als één club de wedstrijden konden volgen.

De wegingen gingen door tussen 9h en 9h30 en begonnen stipt op tijd.

                                                                  

Onze judoka’s van dienst: bij de U11, Xander, Nivesh & Nikhil (U13) en de jarige  Kiam (10j) Kiam had ervoor gekozen om eerst in Kruishoutem zijn kunnen eens te laten zien om daarna naar Rozebroeken af te zakken om er zijn verjaardag te vieren.

De wedstrijden gingen vooraf met een gezamenlijke opwarming. Ondertussen werden de poules opgemaakt (wat toch niet zo vlot verliep) zodat de wedstrijden op 3 matten pas rond 10h20 i.p.v. 10h00 van start konden gaan.

De eerste aan de beurt was Nivesh ons lichtgewicht  in poule 1 en op mat 3. Dit was zijn tweede wedstrijd bij de U11 en tegen judoka’s van Gent/Drongen, Berlare en Moorsel

1ste  wedstrijd: Een aanvallende judoka (wat toch al een groot verschil was dan in Berlare).  Startend met een yuko om dan 1 x waza ari te scoren met osoto gari en vervolgens zijn tegenstander 15’ in houdgreep te houden waza ari awasette ippon.

2de wedstrijd: hetzelfde scenario en na 1 min ippon scoren met tai otoshi.

3de wedstrijd: Bij deze wedstrijd tegen Karim van Jc Gent/Drongen had ik Nivesh gevraagd om eens wat andere technieken te gebruiken en ja hoor, na 5’ was de wedstrijd reeds afgelopen met een geïmproviseerde harai goshi. Misschien dat de training van Ilse Heylen van vorige vrijdag daarvoor iets tussen zat. Met deze overwinningen behaalde Nivesh een eerste plaats.

Doordat de wedstrijden nu 2 min duurden i.p.v. 1min 30 kwamen Xander en Kiam pas rond 12h10 aan de beurt, wat volgens mij toch nadelig is voor deze jeugdige judoka’s.

En om het voor mij nog wat moeilijken te maken gebeurde de wedstrijden gelijktijdig  op 2 verschillende matten . Poule 12 op mat 1 en poule 11 op mat 3 zodat ik genoodzaakt was het coachen van Xander gedeeltelijk aan Stefaan (papa van Xander) en broer Quinten (vaste cameraman) over te laten.

In poule 11 konden de wedstrijden van Xander van start gaan tegen judoka’s van Nazareth, Berlare en Zottegem. Na het analyseren van de camerabeelden het verdict:

1ste wedstrijd: Mooi weerwerk van Xander, maar hij komt van te ver in waardoor hij gemakkelijk gecounterd kan worden en  hijzelf op de rug komt te liggen en dan is het bijna onmogelijk om zich nog uit de houdgreep te bevrijden (2 handen en 2 voeten gebruiken).

2de wedstrijd: Xander laat zich op de rug vastnemen (eigen kumikata verzorgen) en kan niet meer voor zijn partner blijven. Hij wordt geworpen in o goshi.

3de wedstrijd: Xander komt ippon seoi nage terug van te ver in en gaat hierbij rechtstreeks op de knieën: 1 shido (strafpunt). Verder in de wedstrijd verliest hij de controle in het grondwerk en belandt in een houdgreep.

Ditmaal kon Xander geen punten scoren. Dit is grotendeels te wijten aan het lange wachten op zijn gevechten (3uur). Wat zijn seoi nage betreft zullen zijn tegenstanders de volgende gevechten uit een ander vaatje moeten tappen om eraan te ontkomen (wordt vervolgd).

In poule 12 op mat 1 de jarige Kiam.

1ste wedstrijd: ook bij hem zag je dat het lange wachten zijn opwarming volledig teniet had gedaan en hij moeite had om zijn ritme te vinden. Zijn ervaren tegenstander slaagde 2x  yuko te scoren.

2de wedstrijd: Kiam was al wat wakker en bood mooi weerwerk (sterke verdediging bij het grondwerk). Hij won zijn wedstrijd met 1 yuko .

3de wedstrijd: Kiam volledig opgewarmd hij scoorde met uke goshi en afgewerkt op de grond met een ijzersterke gesa gatame, een vol punt ippon .

Dikke proficiat en een 2de plaats als verjaardagscadeau. Het viel op dat zijn tegenstanders allemaal te lijden hadden van het lange wachten (1ste pl. 102p, 2de pl. Voor Kiam,101p en 3de pl. 100p).

 

Het mag gezegd worden: een puike prestatie voor onze judoka’s U11!

 

Rond 12h35 waren de wedstrijden afgelopen (oef)  en dan nog vlug iets eten want de dag was nog niet ten einde ook de U13 stond op het programma en om stipt 13h00 begonnen de weging.

 Er was terug een gezamenlijke opwarming en opnieuw verliep de verdeling van de poules niet van een leien dak, de eerste wedstrijden waren al achter de rug en sommige coachen hadden nog geen poulebladeren ontvangen.

Voor Yente was het zijn 2de  wedstrijd in de U13 en tegen ervaren judoka’s van Kruishoutem, Herzele en Merelbeke. Ook valt het op door de leeftijdsverlaging er al veel groene gordels (3de kyu) en zelfs al blauwe gordels (2de kyu) rondliepen.

De 3 wedstrijden van Yente lopen gelijk op, Yente is super gemotiveerd en geconcentreerd en dat straalt hij ook uit.

Hij mist echter nog de ervaring en de kracht om zich niet te laten vangen door zijn tegenstanders. Ook mist hij nog het automatisme bij het inkomen en uitvoeren van zijn worpen (wordt aan gewerkt).

Yente heeft er opnieuw van genoten en ervaring opgedaan tijdens zijn wedstrijd en hij geniet zichtbaar van naar het judo kijken van de andere judoka’s .

Dit was voor Nikhil zijn 2de  wedstrijd in de U13 en tegen judoka’s van Nazareth, Zwevegem en Merelbeke.

1ste wedstrijd: een super gemotiveerde Nikhil met afwisselend judo maar moest toch de duimen leggen tegen een judoka van Nazareth.

2de wedstrijd: Nikhil is geconcentreerd en terug in goede doen, o goshi (waza ari) en afgewerkt op de grond 15’ (waza ari awasete ippon) en zijn 1de overwinning is binnen.

3de wedstrijd: Nikhil moet nu tegen een ervaren judoka en groene gordel van Merelbeke. Hij wordt door deze judoka geworpen maar door de slechte controle van zijn worp kan Nikhil net voor de impact overnemen en zijn partner op zijn rug op de tatami doen belanden. Ippon voor Nikhil en een tweede plaats.

 

Terug wil ik onze judoka’s bedanken voor de mooie wedstrijden en hun inzet en het enthousiasme , maar ook de ouders voor hun geduld en sportieve houding.

 

Groetjes jeugdcoach en reporter Rudy